Anne ve baba çocukları üzerinden sağlık hizmeti alabilir mi ?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre; geçimi sigortalı (genel sağlık sigortalısı) çocukları tarafından  sağlndığı beyan edilen, yapılan gelir testi sonucuna göre de aile içinde kişi başına düşen  aylık gelir miktarı brüt asgari ücretten (şu anda 20.002,50 TL) az olduğu tespit  edilen, diğer çocuklarından da sağlık yardımı almayan anne ve baba, bu konuda talepte bulunan  çocukları üzerinden sağlık yardımı alabilmektedir.

Bunun için üzerinden sağlık yardımı alınacak çocuğun bulunduğu yerdeki SGK Müdürlüğüne  başvurması ve sağlık yardımı talep ve taahhüt formunu doldurması gerekmektedir. Başvuru  değerlendirilirken nüfus kayıtları esas alınmakta ve başvurunun değerlendirilmesi sonucunda  şartları taşıyan anne ve babanın çocukları üzerinden GSS aktivasyonları yapılmaktadır. 

Birden fazla sigortalı çocuğu olan ana ve babanın ikisinin de aynı çocukları üzerinden sağlık  yardımı almaları zorunlu değildir. Anne ve baba farklı çocukları üzerinden ayrı ayrı sağlık  hizmetlerinden faydalanabilirler. 

Gelir testi sonucunda aile içinde kişi başına düşen aylık gelir miktarı brüt asgari ücret  (şuanda 20.002,50 TL) veya üstünde çıkarsa, bu durumdaki anne ve baba bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmamakta ve çocukları üzerinden sağlık yardımı alma imkanları bulunmamaktadır. 

Bu durumda, aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü üzerinden (20.002,50 TL x %3) 600,08 TL/aylık  GSS primi ödeyerek sağlık yardımından yararlanabilirler. Bu durumda sadece eşlerden birinin GSS kapsamında prim ödeyip, diğerinin de onun üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlıktan yararlanması yeterli olacaktır.

Anne ve baba çocukları üzerinden sağlık hizmeti alabilir mi ?
Whatsapp iletişim
Müşteri Hizmetleri
Yardıma mı ihtiyacınız var? Whatsapp'ta bizimle sohbet edin